Drijvend kantoor in Rotterdamse Rijnhaven

29-10-2020

Voor een periode van 5 tot 10 jaar komt in de Rijnhaven te Rotterdam een drijvend kantoor te liggen: het mondiale Global Centre on Adaptation (GCA).

Het nieuwe hoofdkantoor van GCA wordt gehuisvest in een zeer duurzaam, drijvend kantoorgebouw dat volledig uit hout is gebouwd. Het ontwerp beschikt over een breed scala aan state-of-the-art duurzaamheidsmaatregelen. Het Floating Office komt aan een steiger te liggen ter hoogte van LantarenVenster.

Het GCA is een initiatief van verschillende landen en de Wereldbank. Het GCA wordt voorgezeten door voormalig VN-voorzitter Ban Ki-moon, Microsoft-oprichter Bill Gates en de algemeen directeur van het IMF, Kristalina Georgieva. Het GCA ontwikkelt en deelt kennis over het veranderende klimaat in de wereld en de wijze hoe daarop ingespeeld kan worden. De Bouw is op dit moment in volle gang op aan de Maashaven waarna het kantoor versleept wordt naar de Rijnhaven.

 

Duurzaamheid

Het wordt een gebouw voor de missie van duurzaamheid, klimaatadaptie en circulariteit; begrippen die zowel het GCA als de stad Rotterdam omarmen. Het kantoor wordt zelfvoorzienend en volledig energieneutraal.

Het gebouw wordt grotendeels gebouwd van hout en is demontabel waardoor het circulair wordt. Juist het gebruik van hout als hoofdconstructiemateriaal vermindert de koolstofvoetafdruk van het gebouw aanzienlijk. De overhangende verdiepingen van het gebouw zorgen voor permanente zonwering en door grote ramen stroomt er veel daglicht het kantoor binnen. Het drijvende gebouw krijgt een restaurant met een groot buitenterras met als speciale toevoeging een drijvend zwembad. Met behulp van zonnepanelen wordt voldoende energie opgewekt om het gebouw zelfvoorzienend te laten zijn en voor koeling wordt gebruik gemaakt van het water uit de Rijnhaven. Het streven is dat burgemeester Aboutaleb en voorzitter GCA Ban Ki-moon het gebouw openen.

 

Binnenkort start MASTUM bv met de voorbereiding voor een dak met valbeveiliging!

  • Het aanbrengen van een EPS Type HR isolatielaag bestaande uit platen geëxpandeerd polystyreen, ongecacheerd, los gelegd;
  • Het aanbrengen van een 2-laagse mechanisch bevestigde bitumineuze dakbedekking bestaande uit:
  • een laag eenzijdig APP gemodificeerd gebitumineerde dakbaan met inlage van polyestermat, 430 FR, mechanisch bevestigd door middel van dakschroeven en drukverdeelplaten
  • Een laag APP gemodificeerd gebitumineerd polyesterglas combinatie MEC, 470 K 14 W.W., dik ca. 4 mm, aanbrengen volgens de brandmethode
  • Het leveren en aanbrengen van sedum vegetatiematten, opgebouwd uit een substraatmengsel en een beplanting bestaande uit 4-8 soorten sedums.
  • Ook monteren wij een MARQ-D ankerpunten systeem conform NEN-EN795

 

 


« Terug naar het nieuwsoverzicht

Offerte aanvragen

Openheid, duidelijkheid en vooral antwoord op uw vraag. Dat zijn de kenmerken van de offertes van MASTUM. Neem de proef op de som!

 

Neem contact met ons op